România este stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi depline în cadrul acesteia. România a îndeplinit deja toate condițiile necesare intrării în spațiul Schengen. Am mai vorbit și am mai scris despre acest lucru. Da, România merită să intre în Schengen, fără niciun dubiu. Şi da, din păcate, România va avea în continuare de pierdut dacă nu va intra nici acum în spațiul Schengen. 

Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea de către România a condițiilor necesare a fi întrunite în vederea aderării la Schengen, aproape toate statele membre ale Uniunii Europene recunosc acest lucru și ne susțin în acest demers… Rămâne un singur stat care pare decis să blocheze intrarea României în Schengen, culmea, Austria. 

De ce spun că este culmea? În primul rand, datorită faptului că Austria nu are niciun argument real împotriva aderării României la spațiul Schengen. Apoi, datorită faptului că, în ultimii 32 de ani, majoritatea românilor au perceput acest stat ca fiind unul prietenos. Dovezile în acest sens sunt multiple, putând aminti aici miile de turiști români care vizitează Austria în fiecare an, cu plăcere (majoritatea, în timpul vacanțelor/concediilor de vară sau de iarnă, la târgurile de Crăciun sau pentru a practica sporturile de iarnă etc., cheltuind zeci sau sute de milioane de EUR), putând aminti multitudinea de companii cu capital austriac existente/prezente în România (din domeniul asigurărilor, din domeniul bancar etc.), primite cu brațele deschise de români, companii care fac bani frumoși, profiturile înregistrate de-a lungul anilor de acestea fiind de multe miliarde de EUR etc.. Unde mai pui că Petrom a fost vândut în 2004 austriecilor de la OMV… 

Iată de ce nu putem concepe și/sau accepta un vot negativ din partea Austriei (nu putem accepta nici abținerea acestei țări de la vot), în data de 8 decembrie 2022, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Ar fi de neînțeles, ar fi ilogic, ar fi umilitor pentru români! Pentru românii care consideră Austria o țară prietenă.

Până în acest moment, toate așa-zisele argumente prezentate de cancelarul austriac Karl Nehammer, menite să motiveze un eventual vot negativ mâine, nu stau în picioare, acestea fiind pure fabulații, fără legatură cu realitatea (vezi rapoartele Frontex, rapoartele Comisiei Europene etc., care contrazic retorica adoptată în raport cu România, pe subiectul Schengen, de către Karl Nehammer), niște minciuni, fake news.

Astfel, nu putem să nu ne întrebăm care sunt totuși motivele reale pentru care Cancelarul Karl Nehammer ar putea fi în stare să blocheze intrarea României în Schengen. Dacă ne gândim cine ar câștiga din amânarea aderării României la spațiul Schengen, am vedea că în niciun caz nu ar câștiga România, în niciun caz nu ar câștiga firmele austriece din România (companiile cu capital austriac), în niciun caz nu ar câștiga Uniunea Europeană, în ansamblu… Ar câștiga însă entitățile care își doresc scăderea coeziunii dintre statele membre ale Uniunii Europene (de exemplu Federația Rusă, căreia i-au fost recent aplicate sancțiuni, bine meritate, de către Uniunea Europeană), ar câștiga entitățile care sunt adversare ale NATO (de exemplu, Federația Rusă), ar câștiga entitățile cărora nu le convine faptul că România susține Ucraina și o ajută să se apere de agresiunea barbară la care este supusă, de Federația Rusă (adică, de exemplu, tot Federația Rusă). 

Pe scurt, nu putem să trecem cu vederea faptul că, dacă Austria va vota împotriva intrării României în Schengen (neavând niciun motiv real să o facă), Austria, prin Cancelarul Karl Nehammer, va putea fi bănuită că face jocul Federației Ruse, în interiorul Uniunii Europene, adică jocul lui Putin, practic, jocul adversarilor României, jocul adversarilor Uniunii Europene, jocul adversarilor NATO (de amintit faptul că Austria nu este stat membru al NATO). 

Sper însă ca Domnul Cancelar Karl Nehammer să reanalizeze argumentele pro-aderare prezentate (timp mai este), astfel încât Austria să voteze în favoarea aderării României la spațiul Schengen, care cu siguranță va deveni mai sigur, cu această ocazie. 

România merită să intre în Schengen!