Ieri, 07.10.2023, am aflat cu tristețe, surprindere și maximă îngrijorare că Israelul, stat cu care țara noastră are strânse relații de prietenie, reprezentând totodată și o destinație turistică îndrăgită, aleasă de mii de români în fiecare an, a fost atacat mișelește de către membri ai grupării teroriste Hamas, atât aerian, cât și terestru, în principal cu rachete și cu arme ușoare, teroriștii folosindu-se inclusiv de parapante cu motor, pentru a induce panica în rândul populației civile pașnice.

Numărul de rachete folosit de gruparea teroristă Hamas, într-o singură zi, a fost unul imens (aprox. 5.000), din păcate fiind vizate multiple ținte civile.

La acest moment, nu pot să înțeleg cum s-a putut întâmpla așa ceva. Două lucruri mi se par a fi însă foarte grave:

  • Sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, care și-a demonstrat de atâtea ori eficacitatea, în trecut, pare să nu fi funcționat la parametrii optimi, la începutul atacului;
  • Sistemul de avertizare timpurie pare să nu fi funcționat aproape deloc sau deloc, din moment ce nimeni din serviciile de intelligence israeliene nu a alertat armata sau vreun decident politic cu privire la iminența unui atac, surprinderea fiind cvasi-totală.

Dacă în ceea ce privește sistemul antirachetă Iron Dome, ne putem gândi inclusiv la o posibilă defecțiune tehnică, la o posibilă eroare umană sau, mai grav, la un eventual sabotaj, rămân mai multe semne de întrebare cu privire la lipsa unor semnale de avertizare timpurie legate de probabilitatea unui atac terorist de amploare, ceea ce mă face să cred că, în situația de față, putem vorbi de un eșec de intelligence major, cel mai mare de după Războiul de Yom Kippur (06.10 – 25.10,1973).

De remarcat faptul că atacurile teroriste au avut loc tot în octombrie, la o distanță de 50 de ani și o zi de la începerea Războiului de Yom Kippur.

Principalele semne de întrebare pe care le am în acest moment sunt următoarele:

  • Cum de nu a fost cunoscut faptul că o entitate livrează mii de rachete teroriștilor? Acele rachete nu au fost teleportate, ci transportate cumva, de către cineva, undeva (cum au putut fi transportate fără a nu fi nimeni alertat?).
  • Cum de nu a aflat nimeni că teroriștii se pregătesc să folosească acele rachete?
  • Cum de nu a aflat nimeni că teroriștii plănuiesc atacuri și că se și organizează în vederea demarării acestora?
  • Cum de nu au fost identificate taberele de antrenament ale teroriștilor? Unde au învățat teroriștii să zboare cu parapante cu motor?

La acest moment situația din Israel și din regiune pare a fi una complicată, gruparea teroristă Hezbollah, lansând și ea unele atacuri împotriva Israelului, de pe teritoriul Libanului (artilerie și rachete).

Este bine cunoscut faptul că Iranul sprijină de mulți ani diferite grupări teroriste (fiind un stat sponsor al terorismului internațional), inclusiv grupările teroriste Hezbollah și Hamas, astfel încât cred că ne putem aștepta ca, din păcate, acest sprijin să se manifeste și în continuare (sprijinul acordat de Iran grupării teroriste Hamas, precum și bucuria grotescă pe care acest stat a manifestat-o, mai mult sau mai puțin oficial, cu ocazia atacării Israelului de către teroriști, reclamând condamnarea publică fermă din partea tuturor statelor democratice).

Din fericire, până în acest moment nu există informații cu privire la vătămarea corporală a vreunui cetățean român aflat în Israel, statul român depunând toate eforturile necesare repatrierii acestora, în cele mai bune condiții.

Sper sincer că Israelul va reuși să prevină și să combată cu succes toate amenințările teroriste cu care este posibil să se mai confrunte în aceste zile și că nu vor mai exista alte pierderi de vieți omenești și pagube materiale.

Sper ca toți teroriștii să fie identificați și pedepsiți exemplar, așa cum merită!

În aceste momente de cumpănă, să fim cu toții alături de Israel și de familiile israeliene îndoliate!


Lista UE a persoanelor, grupurilor și entităților care sunt implicate în acte de terorism și cărora li se aplică sancțiuni poate fi consultată accesând următorul link: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/fight-against-terrorism/terrorist-list/.