Parcurgând prevederile Art. 81 din Constituția României, înțelegem că nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României mai mult de două mandate.
În ceea ce privește Durata Mandatului unui Președinte al României, conform Art. 83 din Constituția României, referitor la Durata Mandatului, consider că putem înțelege următoarele:
„(1) Mandatul Președintelui României este de (n.a. maxim) 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales (n.a. adică, în opinia mea, putem înțelege că dacă alegerile prezidențiale se derulează în timpul mandatului unui Președinte, Președintele în funcție rămâne în respectiva funcție până la depunerea jurământului de către Președintele nou ales – practic, Președintele aflat în funcție nu pleacă mai devreme din funcție, ci așteaptă să i se termine mandatul de 5 ani).
(3) Mandatul Președintelui României poate fi prelungit (n.a. doar) prin lege organică, (n.a. doar) în caz de război sau de catastrofă.” (Constituția României, 1991)
Dar când intervine vacanța funcției? Conform Art. 97 din Constituția României, consider că putem înțelege faptul că Vacanţa Funcţiei intervine în următoarele situații:
„(1) Vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor (n.a. de exemplu, în opinia mea, dacă i se termină mandatul, fără a-i fi prelungit prin lege organică, în condițiile în care nu a fost ales un nou Președinte, din diferite cauze/motive, de exemplu, prin invalidarea alegerilor etc.) sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.” (Constituția României, 1991)
Cine asigură interimatul funcției de Președinte? Conform Art. 98 din Constituția României putem înțelege că Interimatul Funcției se realizează astfel:
„(1) Dacă funcția de Președinte devine vacantă ori dacă Președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-si exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de Președintele Senatului sau de Președintele Camerei Deputaților.
2) Atribuțiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale.” (Constituția României, 1991)
Voi ce înțelegeți? Ce durată are mandatul unui Președinte al României? Când intervine vacanța funcției? Cine asigură interimatul funcției de Președinte al României?
Mai poate fi considerat Klaus Werner Iohannis Președintele României, după data de 21.12.2024?
Sursa:
Constituția României din 1991, modificată și completată prin Legea de Revizuire a Constituției României nr. 429/2003 – https://www.presidency.ro/ro/presedinte/constitutia-romaniei